zbral Aleš Poljak, slike sem "sunila" na www.swim.ee

 

    Pri hrbtnem obratu plavalec zapusti položaj na hrbtu, ko začne zadnji zavesljaj v dolžini bazena. V tem položaju lahko naredi en zavesljaj v prsnem položaju (kravl) in nato salto obrat. Dotik stene z roko ni potreben. Obrat je razdeljen na štiri faze.
     
 

1. faza:

PRIHOD V OBRAT

Plavalec mora za dober in hiter obrat oceniti razdaljo do stene ne da bi gledal nazaj. Pri tem upošteva zastavice , ki so razpete 5 m od roba bazena. Tako lahko ugotovi, kdaj se bliža zidu in nato prešteje zavesljaje do začetka rotacije v prsni položaj. Lahko se tudi malo zmoti (ne da bi se zaletel z glavo v zid:-) ), vendar v tem primeru obrat (prihod) ni optimalen.

 

 

  ROTACIJA V PRSNI POLOŽAJ

Rotacija se prične, ko se plavalec obrača v prsni položaj, proti roki, ki vleče pod vodo. V tem času druga roka potuje po zraku kot pri kravlovi tehniki (visok komolec). Plavalec je v prsnem položaju, ko je potiskajoča roka pod njegovimi prsmi, druga pa je na vodni površini ob začetku zavesljaja. Z drugim zavesljajem začnemo, ko smo že obrnjeni.

 

 

 

2. faza:

OBRAT

Ko smo v prsnem položaju naredimo obrat. Plavalec naredi močan premik z zgornjim delom telesa med prvim zavesljajem in zadrži roki ob telesu. Noge poskuša prenesti čim hitreje do stene. Pri tem naredi z nogami delfinov udarec, da gredo boki hitreje in lažje čez vodo. Nekje na sredini tega gibanja premakne glavo bolj k prsim, da zmanjša upor vode.
   

Obe roki se srečata za glavo še preden se plavalec dotakne zidu z nogami. Glava je skrita med rokami in zgornji del telesa in roke so poravnane tako, da se plavalec odrine od stene ,takoj, ko se je dotakne z nogami. Ob dotiku so noge nekaj centimetrov pod površino tako, da se lahko globlje odrine in med drsenjem naredi nekaj delfinovih udarcev.

 

       
 

 

2. del

 

nazaj

Posodobljeno 12. jan.-2001, (C) Tina 2000, obiskovalcev: (od 12.januarja 2001)