KAKO BI IZBOLJŠAL PLAVALNE SPOSOBNOSTI?

 

 

Plan A.:  trdo bom treniral.

Plan B.: porabil bom 20% treninga za stretching, da bo moje gibanje bolj učinkovito. Preostalih 80% treninga pa bom pridno plaval.        

(NASVET: plan B je boljši. )

 

ZAKAJ JE TAKO POMEMBNO, DA JE GIBANJE V VODI UČINKOVITO?  Ali bom zaradi tega hitrejši?

 

PLAVAJ DLJE ČASA:  bolj učinkoviti gibi omogočajo, da plavaš daljše treninge, tako dobiš več kondicije.  Zakaj? Plavaš lahko z isto hitrostj kot zdaj z manj napora in tako boš zdrž

PLAVAJ HITREJE: z istim naporom boš hitrejši kot zdaj, če bo gibanje učinkovito. V tekmovalnem plavanju je cilj plavati čim hitreje, rekreativci pa tako v krajšem času opravijo boljšo vadbo.

PLAVAJ BOLJ VARNO:  pri plavanju se enaki gibi ponavljajo in ponavljajo (v 3 kilometrih treninga plavalec naredi 1500 do 2000 zavesljajev). Kadar delamo gibe pri katerih je katerikoli del telesa šibek oziroma "zakrčen" bo v parih letih prišlo do poškodbe.

CILJ: poskušaj delati kar najbolj učinkovite gibe, med vadbo naj bo telo v čimboljšem položaju na vodi (vodoravno)! Plavalni gibi so natančni in kompleksni. Skozi vadbo se naučiš različnih gibov in to tako dobro, da postanejo popolnoma avtomatični. Vsako popravljanje in spreminjanje zahteva veliko truda. Učinkovitost gibanja z raztezanjem je potrebno izboljšati čimprej, kajti potem bo vanj potrebno vložiti nekaj manj dela.

 

 

CILJI RAZTEZANJA: Povečaj svojo gibljivost več kot je nujno potrebno za plavanje. Zakaj?

 

 

Vsak sklep ima vsaj 2 smeri gibanja. Gib naredijo nasprotujoče si mišice oziroma skupine mišic. Ko se ena skupina skrči, se druga skupina sprosti. Če so nasprotujoče mišite napete ali kratke je potrebno veliko napora, da izvedemo nek preprost gib, kot je na primer krčenje roke. S stretchingom zmanjšamo odpor nasprotujočih mišic. Plavanje postane lahkotno, zadrževanje telesa v vodoravnem položaju pa preprosto.

Med treningom se v mišicah nalagajo odpadni produkti, ki nastanejo zaradi dela mišice. Ko se nivo teh snovi zviša se moč mišice zmanjša, mišica se napne in skrči. Pri plavanju delajo vse mišice, v enem delu zavesljaja se skupina mišic krči in v drugem delu se ta skupina sprošča. prav zaradi tega je treba raztezati vse mišice.