Miselna priprava ali kako naj pravilno uporabim svoje možgančke?

Miselna priprava je, pri doseganju najboljšega kar zmoreš, prav tako pomembna, kot vse ure treninga v bazenu. Plavaš lahko dokler "ne padeš dol", ampak, če v glavi nisi pripravljen na dober rezultat z njim ne bo nič.

SPROŠČANJE

Preden začneš z miselnimi pripravami moraš v vsaki situaciji znati določiti, kako se počutiš in na kaj misliš. Pred pomembno tekmo oziroma, kadar od tebe zahtevajo, da narediš nekaj težkega, si dobro oglej samega sebe: ali si živčen? Si mogoče vznemirjen preveč ali premalo? Da bi v vsakem trenutku dal lahko od sebe kar največ se moraš znati sprostiti. To ne pomeni, da ne smeš biti vznemirjen ali živčen, ampak pomeni to, da pred nastopom ne smeš biti popolnoma "zavozlan", ker v takem primeru ne boš moral dati vsega od sebe.

Če spadaš med tiste, ki so pred tekmo preveč vznemirjeni in živčni se moraš najprej naučiti, kako se sprostiti! Nekaj nasvetov za sproščanje:

Umirjanje dihanja: preštej koliko vdihov narediš v 30 sekundah. Nato poskusi narediti enako število vdihov v 60 sekundah. Tako boš upočasnil dihanje in mišice se bodo avtomatično sprostile.

Nadzorovanje pulza: izmeri število utripov srca v 10 sekundah. Nato 10-15 sekund umirjaj dihanje in na to poskusi znižati hitrost utripanja srca za 2-3 utripe.

Vizualizacija je eden od najboljših načinov sproščanja. Lahko jo uporabiš za miselno vadbo pred tekmovanjem, pomembno disciplino, treningom ali čemerkoli, kar poskušaš izboljšati. Ko vizualiziraš

Med vizualizacijo lahko obnoviš občutke in dogodke neke discipline, ki si jo odlično odplaval že enkrat prej. Tako se boš spomnil, kako odlično si se takrat počutil. Če lahko naučiš svoje telo, da se bo tega občutka spomnilo pred vsakim tekmovanjem se boš lažje tako dobro plaval na vsaki tekmi.

domov

 

Posodobljeno 21-NOV-2000, (C) Tina 2000, obiskovalcev: (od 15. novembra 2000)